DSF For skytter Stævneberetninger Rooster Mountain 2008
Rooster Mountain 2008
Skrevet af Ralf K. Jensen   
Fredag, 01. august 2008 03:09
Aftenen før matchen er det tid til det sidste tjek. Alt mit .357Sig-ammo er kammertjekket to dage før, så skyderen skal egentlig bare renses. Pyh, hvor er jeg glad for, at alle nose dive-problemerne med .357Sig er ryddet af vejen. Siden Våbensmeden/Kristian Pedersen fik produceret mine specialdesignede .357Sig-magasiner, har der ikke været så meget som én forkert prut. Skyderen bare kører og kører og kører…

Men hvad var nu det? BoMar-sigtet kan pludselig give sig +/- 0,75mm i sidelæns retning! Ikke godt, når der dagen efter skal skydes stålmål på 40 meter. Jeg ringer til Kristian (som givetvis tænker, at jeg er en hystade), men han siger alligevel høfligt, at jeg bare skal dukke op næste morgen kl. 06.30. Jeg dukker op og er faktisk ikke den eneste kunde: Fire bornholmere med ”Glistrup”-accent er på vej til DM i flugtskydning, og den ene lige skal have skiftet en slagstift på vejen til Herning. Det er sgu hårdt arbejde at være bøssemager – ja, pludselig bliver man helt glad for sit eget job igen :-)

Desværre var der bad news for mit bagsigte: Ikke bare er pinden knækket, men hele BoMar’et er revnet på tværs – så tror da pokker, at der var sideslør! Kristian byder på en kop kaffe, mens han monterer et nyt BoMar-sigte, og så er problemet løst. Indskydning sker umiddelbart efter på hans indendørs 5m skydebane (det er ikke optimalt – men bedre end ingenting). Fin, fin service!

Ankommet på Hanebjerg (deraf navnet ”Rooster Mountain”), møder man gamle og nye venner fra nær og fjern. 120 skytter fra hele Skandinavien havde fundet vejen til Rooster Mountain 2008, som samtidig var Nordisk Mesterskab i Production Division. Selv skød jeg standard, bl.a. fordi min STI GP6 Production skyder ikke er landet endnu, men også fordi denne match skulle være syretesten af min STI i.357Sig.

Jeg var på squad 2 med en masse rigtige dygtige Open-, Production- og Standardskytter: Bo S. Madsen (Std)., Christian Thomsen (Std.), Jack Rømer (Prd.) og Lars Hagemann (Prd.) for bare at nævne nogle få. Undskyld til de, der ikke er nævnt – I ved, hvem I er! Et rigtigt godt squad med godt kammeratskab, masser af humør og venskabelighed. Solen skinnede fra en skyfri himmel, og metrologernes udsigt med de lovede 27-30 graders varme holdt for en gangs skyld stik. Not bad!

Squad 2 - foto K.Eriksen
Matchen
Rooster Mountain bestod af 14 afvekslende stages med i alt 240 skud. Selv kunne jeg godt have tænkt mig lidt flere long courses og dermed flere skud, men øvelserne var egentlig afvekslende nok.

Hurtigt stål - foto M.P.Bach

Der var både skydning på tæt (3-4m) og lang afstand (40m). Hovedvægten lå dog på ca. 12-16m. En del af banerne var lavet sådan, at skytten blev tvunget til at lave temposkift. Temposkift fra hurtigt til langsomt er noget af det sværeste for IPSC-skytter og resulterer som regel i en del ekstraskud og/eller misses. Eneste minus var, at en del af banerne var bygget således, at der stort set kun var én indlysende måde at skyde dem på. Det giver desværre ikke plads til kreative løsninger. Men alt i alt synes jeg faktisk det var OK stages.

Så til skydningen: På første stage (stage 2) skyder jeg en PT (penalty target), fordi jeg ikke spurgte om lov til at indskyde ordentligt inden øvelsen. Godt gået, Forrest Gump! Nå, det skulle heldigvis vise sig at blive matchens eneste PT (for mit vedkommende!).

Ralf Stage 2 - foto M.P.Bach

Min taktik var, at jeg ville skyde tilbageholdende, konsistent og undgå at lave fejl.
Og det lykkedes faktisk ret godt: På nær en enkelt hjerneblødning, gik resten af matchen faktisk OK. Ikke noget spektakulært, men god, stabil skydning.

På to af banerne skulle der skydes stålmål på lang afstand (40m). Umiddelbart inden skulle skytten skyde lynhurtige splits under bevægelse for derefter at stoppe op og skyde flere stålmål på ca. 40m. Takket være den suveræne præcision og et godt aftræk røg stålmålene ned i allerførste skud.

Fakta om cal.357Sig og IPSC ”Power Factor” (Gaaaab!!!)
Der er ikke mange, der er klar over det, men cal.357Sig er faktisk slet ikke .357 i diameter – det er kun .355 (dvs. samme diameter som normal 9mm). Ladningen, jeg skød med, var 180grs. projektil i .357 diameter (i stedet for .355), da det er svært at få så tunge projektiler i .355-diameter. Tunge projektiler er vejen frem til at få et kontrollerbart rekyl, som stadig holder major-faktor. Det skyldes, at IPSC sjovt nok benytter en forkert formel til at udregne ”kraften” i ammunitionen - kaldet ”Power Factor”. I IPSC belønnes ammunition med en Power Factor på min. 170 med bedre pointgivning. Power Factor udregnes som:

 

kuglevægt i grains x hastighed i fod pr. sekund
 
1000


Men Power Factoren har ikke så meget at gøre med fysikkens love i den virkelige verden, hvor anslagsenergi udregnes ved at sætte hastigheden i 2. potens (dvs. kuglevægt x hastighed x hastighed) [Power Factor er ganske rigtigt ikke et mål for anslagsenergi, men måler i stedet en anden faktor, moment - red.]. Nu er det ikke fordi, at det her skal blive til en fysikopgave, men summa summarum er, at vil man have behageligt rekyle og skyde Major i Standard, gælder det om at have tunge kugler (”forstod I den?” :-) ).

Anyway, da .357Sig er en højtrykspatron, betyder det, at man skal være meget forsigtig i valg af krudt – ikke mindst når man anvender tunge projektiler i .002 overdiameter. Er man til Vectan-krudt (og hvem er ikke det?), hedder det SP2, og sværger man til Vihtavouri, skal det nok hedde 3N37. Det er formentlig det langsomme krudt og det høje tryk, som gør, at cal.357Sig rekylmæssigt er en anelse hårdere end cal.40S&W, selv om de to kalibre rent ballistisk er identiske. Forskellen er dog minimal, og med en magasinkapacitet på 19+1 er man er ligeså konkurrence¬dygtig internationalt med en cal.357Sig som med en cal.40S&W. Når man så også medregner den ekstreme præcision, er jeg ikke sikker på andet end, at cal.357Sig reelt er mindst lige så god. Præcisionen er nemlig den bedste i nogen grovpistol, jeg nogensinde har skudt. Selv har jeg produceret under 0,9’’-grupper på 25m for fem skud, men kunne virkelig godt tænke mig at se, hvad den kan præstere i en Ransom Rest. Så hvis nogen har en Ransom Rest med indspændingsstykker til STI, vil jeg gerne høre fra jer!

Resultater
Som nævnt var Rooster Mountain samtidig Nordisk Mesterskab i Production Division, hvor hhv. Even Skaarer (NOR) og Matti Manni (FIN) var favoritter til at vinde titlen, idet Jörgen Björk (SWE) ikke var tilmeldt. Matti skød en MEGET overbevisende sejr og vandt med 12% foran Even, som ikke skød op til sit sædvanlige niveau. Nr. 3 blev Tony Ruohonen (FIN) med 87%. Bedste dansker i Production Division blev Jack Rømer med hans Sphinx på 86%, som rakte til en 5. plads.

Open Division blev vundet af Faj Tran, nr. 2 blev Lars Tony Skoog og nr. 3 blev Johan Hansen.

Standard Division vandt undertegnede foran Mats Backstrom (93%). Det skal dog siges, at Mats skød alle stages i pre-match, hvilket givetvis ikke er en fordel. På 3. pladsen kom Bo S. Madsen (88%). Jeg havde som nævnt fornøjelsen af at gå på squad med ”Kometen fra Jylland”, Christian Thomsen.

Christian Thomsen - foto K.Eriksen

Christian har kun skudt IPSC i et år, men er allerede rigtig godt på vej, og har bl.a. vundet sin første President’s Medal i Tyskland ved at banke gode standardskytter, selv om han kun skød minor. Christian havde nogle rigtig gode baner, men havde desværre også nogle atypiske smuttere, som kostede point. Christian fik derfor en lige så atypisk 6. plads (79%). Christian kommer vi dog helt sikkert til at se mere til (formentlig, når han overhaler alle os andre gamle r..huller indenom). :-)

.357Sig – eller „So ein Ding muss ich auch haben…“
Sidder du nu og får lyst til at skyde .357Sig, så kontakt evt. til Vaabensmeden/Kristian Pedersen eller Topguns v/Kristian Eriksen. Så vidt jeg har hørt, vil de begge snart levere et .357Sig-vekselsæt bestående af slæde, pibe og magasiner. Pris og leveringstid aner jeg ikke noget om, men de kan sikkert hjælpe dig videre, så giv dem roligt et ring.

Sædvanen tro vil jeg til slut gerne takke mine sponsorer som har hjulpet mig så meget:

Våbensmeden v/ Kristian Pedersen
Topguns v/Kristian Eriksen
STI
Hornady
Vectan
Fiocchi
MSA Sordin
D-Shoot
Toyota Danmark A/S
 
Copyright © Dansk Sportsskytte Forbund 2003-2021 RocketTheme Joomla Templates