Dansk Sportsskytte Forbund

EM i Tjekkiet

Så er landsholdet tilbage på dansk jord og det var en fantastisk tur både rent sportsligt og set med en turists øjne. Som alle nok har bemærket indtog Ralf K. Jensen og KB Svendsen podiepladser henholdsvis som nr. 2 (Standard) og nr. 3 (Open SuperSenior). Det var en ubeskrivelig følelse at se en stolt Ralf stå på sejrsskamlen – tænk at en dansker kunne slå alle disse meget dygtige skytter fra hele Europa og resten af verden…….flot gået.

Ralf og KB efter medaljemodtagelsen
Ralf og KB efter medaljemodtagelsen

Åbningsceremonien
Nå, inden vi kunne få Ralf og KB på skamlen var der lige en åbningsceremoni og 5 dages skydning som skulle overstås. De fleste danske skytter ankom lørdag aften og allerede søndag morgen var der indskrivning og våbenkontrol. Arrangørerne skulle sikre sig at alle skytter havde et våben som overholdt specifikationerne indenfor den respektive division. Senere på dagen var det tid for åbningsceremonien som foregik på Tabor bys torv. Arrangørerne havde sørget for militærhornorkester og soldater klædt i middelalderklæder og dertilhørende våben.

Det danske landshold
Det danske landshold

Selve ceremonien forgik ved at alle landholdene kom marcherende ind på pladsen land efter land, og de stillede op på en lang række på tværs af pladsen. Derefter var der taler hvor bl.a. byen borgmester, match director, IPSC presidenten og hovedsponsoren (CZ) bød velkommen. Talerne blev efterfulgt af et show hvor man blev taget tilbage i Tabor bys militærhistorie. Der blev skudt med gamle forladervåben og kanoner så jorden rystede under os – det var ganske underholdende og det tager lang tid at lade og skyde med et våben fra middelalderen. Efter ceremonien gik alle hver til sit og alle restauranterne i nærheden blev fuldstændig overrumplet af ca. 800 sultne og tørstige skytter.

Hage gjorde det godt ved EM trods op og nedture
Hage gjorde det godt ved EM trods op og nedture

Første skydedag
De fleste på holdet var en smule nervøse den første dag, men det hjalp da vi skulle starte på Gerts bane – en longcourse på 26 skud. Det så ud som om at det skulle blive en smal sag, men det skulle senere vise sig ikke at holde stik. De fleste af banerne så nemlig nemme ud med skiver på korte afstande, men for det første var mange af skiverne enten halve (dvs. malet) eller så var der påhæftet en penaltyskive. Banens nok sværeste mål var to skiver og en penalty skive som kørte på tværs af banen i ret hurtig fart og der var mange som enten fik ramt penalty skiven eller missede den sidste skive. Med et hak i selvtilliden (for nogen) gik vi videre til næste bane.

Mats træner inden skydning
Mats træner inden skydning

Dagens skydning bestod af 5 baner 87 skud (3 long- og 2 shortcourse) og dagen udgjorde næsten 19 % af hele konkurrencen. Senere på dagen skulle vi skyde hos Anders og han bestyrede ligeledes en longcourse bane med skiver på kort afstand og en dør som aktiverede en svinger. Sjov og tricky bane hvor KB desværre fik en procedure fejl for at overskride en lille og dårlig lagt faultline. De to sidste baner var to shortcourses på 9 skud hver og her skulle man selv aktivere svingerne og især den sidste bane bestod af hele 4 svingere….puha!

KB skød stabilt med sin Open Race Gun
KB skød stabilt med sin Open Race Gun

Anden skydedag
Næste dag skulle vi starte kl.0800 om morgenen og vi var alle klar selvom førstedagen havde været lidt op og ned. Vejret var perfekt og det var det i øvrigt under hele stævnet. Banerne ligger optimalt i forhold til solen, skytterne har solen i ryggen og banerne ligger som perler på en snor i en lille dal bag en mindre trægruppe. En perfekt bane til at afholde store matcher på og det er bestemt ikke sidste gang jeg har besøgt disse baner. Vi skulle primært skyde mediumcourses og det var stævnets korteste dag. Mats Bäckström fik desværre problemer med sin pistol og det kostede ham nogle sekunder og megen frustration. Den blev senere lavet med noget gaffatape. Ralf havde indtil videre ikke lavet nogen væsentlige fejl, mens vi andre allerede havde optil flere miss og penalties.

Peter i færd med at skyde to poppere på 20 m afstand
Peter i færd med at skyde to poppere på 20 m afstand

Da vi havde startet tidligt havde vi ”fri” kl. 12 og det gav os mulighed for at lege turister og nyde livet i og omkring Tabor by. Restauranterne nær bymidten havde meget travlt i disse dage og de havde svært ved at kapere den store efterspørgsel og det resulterede i lang ventetid på servering og ofte måtte vi gå da ventetiden kunne være optil 2-3 timer. Nå, men mad fik vi og niveauet var rimelig højt i forhold til priserne og selvfølgelig fik vi tjekkisk øl, som er noget af det bedste i Europa. Midt byen var præget af IPSC-skytter fra hele verden og det gav en vis international stemning.

Vores formand blev desværre sat ned i minor pga. for svag amo
Vores formand blev desværre sat ned i minor pga. for svag amo

Tredie skydedag
Næste dag startede kl.12 og vi var alle friske og udhvilede så vi gik til den på første bane som var en shortcourse med strong- og weakhand skydning. En lille ”nem” øvelse som de fleste alligevel har svært ved. Jeg blev stage vinder i Production klassen selvom jeg selv synes at det gik lidt sløvt. Vi havde primært mediumcourses på tredje dagen og der var igen fokus på tid med skiver på relativ kort afstand. Det er faktisk svært at skyde på skiver som står på kort afstand fordi tempoet skal være absurd højt og så er skiverne ofte dækkede af penalty skiver eller er halve. Jeg tror at der var mange som knækkede halsen på det, jeg selv skød alt for hurtigt på ”nemme” skiver og det resulterede med i alt 8 miss og 6 penalty skiver. De fleste baner tilgodeså den hurtige skytte og teknisk set var de ikke svære. Kun et par baner indeholdt mange svingere som skulle times nøje inden skydning.


Fjerde skydedag
Næstsidste dag og vi var stadig tændte….. At skyde halve dage gjorde at vi var udhvilede og mødte op med masser af energi. Vi skulle heller ikke vente på at komme til at skyde, da det kun var halvdelen af skytterne som var på banerne. Et godt koncept som forhåbentligt vil danne skole for fremtidens level 4 og 5 stævner. Torsdagen var stævnets største dag med 109 skud og 6 baner bl.a. stævnets næststørste bane. Dette var en longcourse hvor man havde flere forskellige måder at skyde den på. Vi var selvfølgelig opmærksomme på hvordan det spanske landshold som var foran os skød banen, men de fleste af os valgte en ny måde at skyde den på. Ralf startede aggressivt og kom hurtigt fra start, men desværre skød han en penalty skive som gjorde at han tabte terræn i forhold til den spanske topskytte Juan Carlos Jaime (nr. 3). Det gjorde Ralf nervøs for om han kunne nå top tre, men heldigvis gik det jo lidt anderledes.

Mats på sidste bane
Mats på sidste bane

Femte skydedag
Nu var afgørelsestime kommet og nu skulle vi helst afslutte med nogle gode baner og derfor var vi alle lidt nervøse for at tabe alt på gulvet. Efter første bane fik Ralf at vide at han lå på en 4. plads, og det lagde meget pres på ham. Heldigvis skyder Ralf bedst under pres, og det var også tilfældet her: Hurtige tider og masser af point. Hans skydning om fredagen gjorde, at han gik fra en 4. til en 2. plads. Vi andre derimod havde ikke imponeret om fredagen, men Mats var rimelig skarp og skød stævnets største bane på en meget hurtig tid.

Den italienske mester Adriano regner sammen
Den italienske mester Adriano regner sammen

Mens vi skød de to sidste baner kom den italienske mester Adriano ned for at se hvor godt Ralf skød, han havde nemlig siddet hjemme på hotelværelset og regnet ud hvordan placeringen ville blive og Ralf var blevet en trussel. Det blev også en hårfin afgørelse og afstanden mellem Ralf og Adriano svarede til en miss eller 2 sek. langsommere tid på en mediumcourse. Efter en velskænket øl på banens udendørs serveringssted var det tid til at komme hjem og fejre den gode afslutning på 5 dages skydning.


Shootoff og Gallamiddag
Næste morgen vågnede vi op stadig uvidende om resultatet og Ralf og KB havde aftenen før fået af vide at de skulle deltage i Shootoff (kun de 8 bedste i hver klasse). KB besluttede imidlertid ikke at deltage, mens Ralf gik i manegen. Arrangørerne havde om aftenen sat en arena op ved skydebanen således at alle tilskuerne kunne se topskytterne dyste. Derudover var der en kæmpe skærm hvis man nu ikke kunne se alligevel. Ralf var skarp i første runde og vandt, men i anden runde tabte han til den spanske topskytte Jaime som i øvrigt blev Shootoff vinder i standard klassen. Efter et par timers dyst var det tid til at komme hjem for at gøre sig klar til gallafesten.

Gallafesten foregik på et middelalder slot i byen Bechyne ca. 30 km fra Tabor. Det var meget flotte rammer og vejret var simpelthen fantastisk. Det danske Team havde dresset op til lejligheden og ja vi så igen meget flotte ud!!!

Inden præmieuddelingen var der takke taler og det tog sin tid at få alle de personer på scenen som skulle takkes, og endelig efter ca. en time startede de med at uddele præmier. Første klasse var standard og vi var spændt på om det blev en anden eller tredje plads og da bronzevinderen Jaime blev kaldt op var vi godt klar over at Ralf blev mindst nr. 2. Det var et stort øjeblik da Ralfs navn blev råbt op som nr. 2 og alle danskerne og vores norske og svenske venner jublede over denne fantastiske præstation.

Ralf, Adriano og Jaime
Ralf, Adriano og Jaime

Senere skulle det vise sig at en dansker igen skulle på scenen og hyldes, og denne gang var det KB som blev nr. 3 i Open Supersenior. Så igen måtte vi op af stolene og juble. Det var en flot medalje høst – 2 ud af 13 danskere fik medalje.

Præmieuddelingen forsatte i en uendelighed så en del personer heriblandt det danske hold gik ud på pladsen for at forsyne sig med tjekkiske egnsretter. Det var godt arrangeret og der var ganske få stole og borde så folk gik rundt og snakkede med hinanden. Det virkede fantastisk og serveringen foregik ved en masse små telte hvor der stod kokke og tjenere klar til at servicere os. Efter gallafesten fejrede det danske hold resultatet med en 35-års Springbank single malt whisky fra 1968 på hotellet – den glade giver var Ralf.

Ralf havde virkelig god appetit den aften
Ralf havde virkelig god appetit den aften

Alt i alt må man sige at det var et fabelagtig Europamesterskab, arrangørerne havde styr på organisationen og alt fungerede perfekt. Det eneste irriterende var, at de havde indført en slags turist penge på skydebanen og hvis man skulle købe mad og vand så skulle man først veksle til ”zizka” ….dumt! Vi var alle enige om at turen var pengene værd og det har virkelig været en fornøjelse at være i Tjekkiet både som skytte og turist.

Kontakt Dansk Sportsskytte Forbund

Ønsker du at vide mere om DSF eller vores discipliner
så kan du finde kontakt info herunder.