IPSC

Diligentia, Vis, Celeritas (DVC) det er IPSC mottoet på latinsk og betyder Precision, Power, Speed

Hvad er IPSC?

IPSC – International Practical Shooting Confederation

IPSC (International Practical Shooting Confederation) er en dynamisk skydesport, der blev grundlagt i 1976 i USA. I dag er der over 60 medlemslande og mere end 25.000 skytter verden over. I Danmark administreres IPSC af Dansk Sportsskytte Forbund (DSF).

Licenser og uddannelse

For at skyde IPSC i Danmark kræves en licens. DSF har uddannet over 1.200 A-licens skytter, som har fuld adgang til alle licenskrævende discipliner.

Våben i IPSC

IPSC anvender forskellige våbentyper: pistol, riffel og shotgun. For håndvåben (Handgun) må kaliberen ikke være mindre end 9 mm. Våben inddeles i divisioner afhængigt af deres tilladte ændringer:

  • Production: Standardvåben med få ændringer
  • Standard: Flere ændringer tilladt
  • Open: Næsten alt er tilladt, inkl. optik og kompensator
  • Production Optic: Som Production, men med optik
  • Revolver: Specifikt for revolvere
  • Classic: Specifikt for single stack pistoler

Konkurrencer og stævner

IPSC-stævner består af stages (baner), hvor skytterne skyder én ad gangen. En Range Officer følger skytten for at sikre sikkerhed og regeloverholdelse.

Bedømmelse af præstation
Målet er at skyde hurtigt og præcist. Resultatet beregnes som point divideret med tid, og en elektronisk timer registrerer hvert skud.

Stævner i Danmark
Der afholdes flere Level II-stævner på blandt andet Kalvebod, Hanebjerg og Dall. Derudover arrangeres store internationale IPSC-stævner som Copenhagen Open, Rooster Mountain og Dall IPSC Challenge. Danske skytter deltager også i internationale konkurrencer som VM, EM og NM.

Målskiver og point

IPSC-skiver har tre zoner: A-zone (højeste point), C-zone (mellem point) og D-zone (laveste point).

Måltyper inkluderer pap-skiver (almindelig, mini, micro) og stålmål (popper, plates). Scoringen afhænger af, om skytten skyder MINOR eller MAJOR kaliber.

Dynamiske udfordringer i IPSC

IPSC er en alsidig og udfordrende sport, hvor skytterne skal håndtere forskellige skydestillinger, bevægelige mål, forskellige skudafstande, bevægelse over korte og lange strækninger samt magasinskift. Hver stage er unik, hvilket gør sporten spændende og kræver taktisk planlægning.

Licens- og sikkerhedskursus

For at skyde IPSC skal man bestå et sikkerhedskursus, der består af en teoretisk prøve (online) om IPSC-regler og sikkerhed, et praktisk kursus (2 dage) med fokus på våbenhåndtering og bevægelse, samt en afsluttende praktisk prøve.

Efter bestået kursus får man en provisorisk A-licens. For at få en permanent A-licens skal skytten deltage i mindst to stævner inden for et år. En A-licens giver adgang til at skyde IPSC både nationalt og internationalt.

Afslutning

IPSC er en hurtig, taktisk og krævende skydesport, hvor præcision, hurtighed og sikkerhed er i fokus. Med en blanding af forskellige våbentyper, baner og udfordringer er IPSC en af de mest dynamiske skydesportsgrene i verden.

Er du interesseret i at komme i gang? Så kan du læse mere om A licens og sikkerheds kurset her.

Landsholdet i Production division. Nordic Championship 2022 i Norge

IPSC Skive indelt i A,C,D zoner

Kontakt Dansk Sportsskytte Forbund

Ønsker du at vide mere om DSF eller vores discipliner
så kan du finde kontakt info herunder.

Landshold

Stævneudvalget har bl.a. til opgave at udtage bruttolandsholdet. Nedenstående er uddrag fra DSF’s vedtægter omkring udtagelse og sammensætning af stævneudvalget. Formålet er at informere om reglerne så der ikke er tvivl om stævneudvalgets kompetencer.

Uddrag Vedtægter for Dansk Sportsskytte Forbund

4. Organisation
4.6. Stævneudvalget består af en udvalgsformand, valgt på det ordinære årsmøde for et år ad gangen, et medlem af DSF’s bestyrelse, et medlem fra hver af de 3 distrikter samt formanden for NROI. Udvalgsformanden kan derudover selv sammensætte udvalget efter behov.

12. Stævneudvalget
12.1 Stævneudvalgets hovedopgave er, i samarbejde med NROI, at bistå og rådgive bestyrelsen i forbindelse med afholdelse af stævner, sikre internationale godkendelser, tilstedeværelse af de nødvendige officials samt at stævner overholder DSF vedtægter, reglementer og gældende instruks for banens brug.

12.2. Stævneudvalget skal koordinere alle stævner samt en gang om året udarbejde og udsende stævnekalender til alle distrikter.

12.3. Stævneudvalget skal sikre at en nødvendig beholdning af skiver og banemateriel er tilstede til nationale og internationale stævner.

12.4. Stævneudvalget udtager hold, der repræsenterer DSF til internationale skydninger.

Uddrag fra referatet af DSF årsmøde FSK hallerne Odense, søndag 29/2/2004.
Stævneudvalgets medlemmer:
· Per Bressendorff som formand,
· Lars Thilqvist som bestyrelsens repræsentant,
· Ralf Jochumsen som repræsentant for Sjælland,
· Allan Watkins for Fyn,
· Henrik F. Nielsen for Jylland og
· Steen Nitschke for NROI.